Tojásfőzés

Hát ez egy apró kis trükk, de sok bosszúságtól kíméli meg az ember lányát. Nincs annál bosszantóbb, amikor vendégvárás előtt az ünnepi étel díszítésére szánt főtt tojásról nem jön le szépen a héja! Nekem van egy módszerem - az anyámtól tanultam - és mindig szépen lejön így a tojáshéj.

Én mindig úgy főzöm a keménytojást, hogy :
- forró vízzel lemosom először őket,
- forró vízbe teszem fel főni,
- a vízbe teszek egy fél marék sót, és egy löttyintésnyi ecetet (állítólag ezek azért kellenek, hogy ne repedjen meg a tojás héja - nagyjából igaz is:)
- legalább 20 percig főzöm
- és a lényeg: a tojásokról leöntöm a forró vizet, és gyorsan jéghideg vizet engedek rájuk, méghozzá úgy, hogy beleállítom a fazekat a mosogatóba, és folyamatosan engedem a vizet (tudom, hogy ez vízpocsékolás, de nekem megéri).
- miközben folyik a hideg víz a tojásokra, minden tojást hozzáütögetek a fazék oldalához, hogy megtörjenek, és visszadobom őket a hideg vízbe. Majd mindegyiket a két tenyerem között morzsolgatom egy csöppet, hogy meglazuljon a héj.

Ha minden jól ment, a tojásokról úgy olvad le a héja, mint a vaj, nem kell kapargatni, vacakolni vele.
Nagyon ritkán fordul csak elő velem, hogy olyan tojást sikerül vennem, amiről ezzel a módszerrel sem jön le a héja, ilyenkor szidom a tyúkot:)

Remélem, tudtam segíteni a bosszankodóknak!

Megjegyzések

Anett Lazar üzenete…
Szia, nalam a tojashej leszedes titka csak annyi, hogy miutan leontom roluk a forro vizet, hagyon a hideg vizben allni 4-5 percet, hogy abban huljon ki. De ha ott, a vizben torom meg, es netan bennehagyom, a tojasfeherje feluletet kisse "vizenyosnek" talaltam. Szoval nalam csak all a hideg vizben, toretlenul 4-5 percig.
Dia vagyok. üzenete…
Igen, ebben igazad van, de én kifejezetten imádom tapizni azt a bizonyos vizenyős kis tojáskát:)
(perverz??)
Anonymous üzenete…
A nagyon friss,3-4 napos tojásokról szerintem lehetetlen lekönyörögni a héját. Ezért 1 hetesnél frissebb tojással nem is próbálkozom, egyébként én is sós- ecetes vízben főzöm. Tehát minél régebbi a tojás, annál könnyebben pucolható.
Related Posts with Thumbnails

Kenyér és szendvics