Vérnyomás csökkentő diéta - DASH diéta

Sajnos ez a téma foglalkoztat engem mostanában a leginkább, ugyanis néhány hónapja átestem (túléltem) egy agyérgörcsön , ezért is írtam olyan régen ide.  Mivel nagyon - nagyon - nagyon félek, hogy megint előfordul, mindent elkövetek annak érdekében, hogy elkerüljem. És hogy miért tárom a nyilvánosság elé mindezt? Mert szeretnék azoknak segíteni a tapasztalásaimmal, akik velem egy cipőben járnak, és azoknak is, akik esélyesek rá. Bővebben erről itt folytatom >>>

Mivel minden erőmmel azon igyekezem, hogy elkerüljem a következőt, ezért utánajártam, hogy mit tehetek. A legtöbb szakmai cikk a mediterrán diétát és a DASH diétát javasolja, ám konkrét étrend mintát egyik magyar honlap sem nyújt. Ezért összegyűjtöttem mindent, amit tudni lehet erről a diétáról, és a következőkben megpróbálom átadni a tapasztalataimat, hátha valakinek segít.

A DASH diétáról tudni kell, hogy elsősorban a magas vérnyomást javítja, és a koleszterinszintet csökkenti. Könnyen előfordulhat fogyás is, de most nem ez az elsődleges cél.

Nagyon sok jó cikket olvastam a DASH-ról, ezeket javaslom mindenképp elolvasni:

DASH  - Étrend, ami a gyógyítja a hipertóniát

A mediterrán étrend előnyei

Diétával az infarktus ellen 

DASH-diéta, ami működik

Jobb, mint a gyógyszeres kezelés A zsírgyilkos diéta visszavág: biztosra mehetünk a DASH-al



 Adagok a DASH diétában:


 

 Előre is bocsánat a béna fordításért, de azért a lényeg érthető, remélem.



Minta étrend DASH  -  2000 kalória/nap

 Reggeli
  * 1 csésze kukoricapehely 1 teáskanál cukor
    * 1 csésze alacsony zsírtartalmú tej
    * 1 / 2 banán
    * 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós
    * 1 evőkanál lekvár
    
* 4 uncia narancslé

 Ebéd
    * 2 uncia vágott pulyka
    * 1 pita kenyér
    * 1 evőkanál zsírszegény majonéz,
    *  nyers zöldségek: 3 vagy 4 rúd sárgarépa, zeller szárak, retek, saláta levelek
    
* 1 / 2 csésze gyümölcs koktél

Snack (nasi)
    * 1 / 4 csésze szárított sárgabarack
    * 3 / 4 csésze mini-perecet
    * 1 / 3 csésze vegyes dió
    * 1 csésze zsírszegény joghurt


Vacsora
    * 3 uncia grillezett hal
    * 1 csésze újhagymás  rizs 

    * 1 csésze párolt brokkoli
    * Spenót saláta (1 csésze nyers spenót, 2 koktélparadicsom, 2 szelet uborka)
    * 1 evőkanál light olasz salátaöntet
    
* 1 csésze alacsony zsírtartalmú kakaó

 (1 oz = 1 uncia
1 uncia= 3 dkg = kb. 2 lapos evőkanál
1 csésze = 2 dl) )


Amin én változtattam:
megcseréltem az ebédet és a vacsorát, mert ebédre általában szendvicset ír, vacsira pedig főtt ételt, én pedig pont fordítva szoktam enni. Mondjuk aki munkahelyen ebédel, annak ez praktikusabb.
Valamint csökkentettem és változtattam a húsok adagjain, mert én alig eszem vörös húsokat, a diéta pedig módjával igaz, de engedi.



A következő bejegyzéseimben részletezni fogom az étrendet,  a hét minden napjára  kivetítve, valamint megmutatom a kipróbált recepteket is.


~*~
Az étrendet és az útmutatásokat az Office of Disease Prevention and Health Promotion U.S. Department of Health and Human Services honlapján találtam, és azt fordítottam le. Mindenki kérje ki az orvosának a tanácsát , mielőtt belekezdene. (Nem mintha annyira szigorú lenne, de nem vállalok felelősséget senkinek a szokásai, életvitele, és étkezése miatt, ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie és felvállalnia).
~*~
A DASH diétával kapcsolatos információk összegyűjtése,  lefordítása, és kiegészítése az én munkám, melybe rengeteg energiát és időt fektettem, ezért más weboldalakra átmásolni, és a fotókat felhasználni  TILOS . Kérlek, hogy a weboldaladon csak a cikkek címét és a cikkekre mutató  url címet tüntesd fel. Ez a felhívás a nem online használatra is vonatkozik.
Köszönöm !
   

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Rémisztő ilyet olvasni, hogy mi történt veled....örülök hogy túl vagy rajta, és remélem soha többet nem kell ezzel szembenézned.
Amikor fiacskámmal terhes voltam folyton mindenki a vérnyomásomat méregette, és egy alkalommal férjemét is megmérték... 165 körül volt... megijedtünk... elmentünk orvoshoz, gyógyszert írt volna azonnal. Nem hagytuk, de elkezdtünk diéták után nézni. Ma Tóth Gáboréknak köszönhetően 125 fölé nem megy a vérnyomása, és nagyon szívesen elmondok minden tapasztalatot, de inkább priviben tenném....hátha tudok segíteni, vagy tudok olyat, aki nagyon sokat tud segíteni ezen az úton Neked!
Ha érdekel, kérlek írj a rossel.ildi@gmail.com email címre.
Sok sikert, és kitartást az új szokások kialakításához!

Dia írta...

Szia! Köszi, írtam emailt!

Névtelen írta...

Hello!
Először is Kellemes Húsvéti Ünnepeket! :)
Engem még a Dash diéta érdekelne, hogy mennyit javult a helyzeted, Koleszterin szinted? :)
Én is szeretném elkezdeni, bár ami nagy problémám, hogy édes szájú vagyok, valahol olvastam, hogy magas kakaótartalmú étcsokit lehet enni mértékkel, ez az oldal esetleg téged érintett? :) Cukros üdítőt évek óta nem iszok, az a része szerencsére nem érint, bármilyen tapasztalatot szívesen olvasok. Az eddíg megtalálható infok is nagyon hasznosak. :)

Üdvözlettel: Noémi

Dia írta...

Szia Noémi ! Valamennyit javult mind a kettő, de a DASH diétát tovább kellett alakítanom a saját ízlésemnek megfelelően . Erről a legújabb posztjaimban részletesen írok :)
Egyébként én is nagyon édes szájú vagyok, és mostanában már nem kűzdök ellene, hanem beépítettem a diétába :)
Szeretettel várlak vissza !
Dia

Related Posts with Thumbnails