Mivel itt Olaszországban elég drága a kenyér, és a falunk béli boltocskában nincs is túl sok választék, ezért újra előbányásztam a régi , jól bevált kenyérsütőgépemet, hátha kihúz a csávából, és így is lett :)
Ez a kenyér nem morzsálódós, jól lehet szeletelni és másnap is nagyon finom.
Íme a recept egy 1,25 kg-os kenyérhez:
510 ml meleg víz
90 dkg liszt
2 púpos evőkanál joghurt
fél csomag élesztő (friss, nem a szárított)
2 mérőkanál (nagyobbik fele) cukor
3 mérőkanál (kisebbik fele) só
Először a folyadékokat teszem a sütőedénybe, majd a lisztet, végül az egyik oldalra a cukrot, másik oldalára a sót, és középre rámorzsolom az élesztőt.
(Végül elkanalazgatom a maradék joghurtot, mert hát ugye nekem is szükségem van egy kis kalciumra:)
Nekem egy jó régi ELTA gépem van, és saját életet él, úgyhogy kénytelen vagyok beleavatkozni az életébe. Ekkora mennyiséget nem igazán tud jól összekeverni, úgyhogy eleinte egy fakanállal segítek neki, hogy mindenhol egyenletesen keveredjen el minden ( persze csak óvatosan, nehogy elkapja a keverőlapát a fakanalat) .
Az én gépem már kezdettől fogva nagyon erősen süt, úgyhogy ha hagyom végigmenni a programot, akkor totál fekete és kőkemény lesz a kenyér héja. Ezért én úgy sütök, hogy a 4-es (Express) programra teszem, a színe : közepes (Mittel), a súly : 1,25 kg, és a vége előtt 15 perccel lekapcsolom .
Végül szeretettel ajánlok olvasgatásra egy kis érdekességet a joghurt előnyös hatásairól Govinda vegetárius konyhájából: A joghurt és az egészség
Ha kipróbáljátok, írjátok meg, hogy ízlett-e:) Kellemes kenyérsütést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése