Dia boszikonyhája?

Magamnak sokszor nyers, vega, vagy félig vega kaját főzök. Próbálok a mazdaznan, a makrobiotika, az egészséges életmód és a megérzéseim szerint főzni. A családomnak külön főzök a hagyományos, megszokott magyaros ízlés szerint, mert sajnos nem sikerül őket rászoktatnom az egészséges ízekre (csak részben). Ezért leginkább ömlesztve teszem fel mindenféle főzeményemet és ízélményeimet, legfőképpen inspirációnyújtás céljából, mert szeretnék mindenkit arra ösztönözni, hogy alkosson a konyhában is és élvezettel süssön-főzzön, ahogy én is teszem :)

2009. július 25., szombat

Béres Alexandra féle mandulás barna sütemény - Dia módra

Szokás szerint ezt is megváltoztattam egy kicsit, mivel nekem nem volt itthon minden összetevőm, amit az eredeti recept írt. Most azt írom le, ahogy én csináltam, és zárójelben melléírom, ahogy a Béres Alexandra receptjében van.

Hozzávalók:
2 csésze graham liszt (zabliszt)
1/2 csésze kakaópor , cukrozatlan
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 evőkanál növényi olaj (3 evőkanál)
2 evőkanál édesítőszer
1 zacsi vaniliáscukor ( 1 rúd vanília)
1 marék dió (2 evőkanál apróra vágott pirított mandula)
1 csésze joghurt (1/2 csésze)
2 tojás
1 ek. zabkorpa
1 csipet só
1/2 csésze víz (ez nincs az eredeti receptben)


Én mindent összekutyultam a robotgéppel, majd olajjal kikent, lisztezett tortaformában megsütöttem. A sütést előmelegített sütőben, forró hőmérsékleten sütöttem 45 percig, utána levettem kisebb lángra, és még 20 percig sütöttem. A formában kell hagyni kihűlni.

( Azért csak a fele sütin van dió, mert a családunk fele nem szereti a sütin a diót. )

A tetejére én Canderel "porcukrot" szórtam, és narancs dzsemmel tálaltam.

Nagyon finom süti, bár azt el kell mondanom, hogy nem igazán a túl édesszájúaknak való, mert a sok kakaótól olyan "férfias" lett az íze.

Senki sem vette észre a családunkból, hogy nem fehér lisztből készült, úgyhogy nagyon örültem annak, hogy egy kis értékes gabonát tudtam belecsalni a gyerekeim pocakjába. A kicsik tejszínhabbal ették, a nagyok likőrben ázott mazsolával.




Ez a mi grappánk, mely dugig van mazsolával - eredeti olasz grappa:) A likőrben áztatott mazsola csodásan passzol a sütikhez, fagyikelyhekhez, hideg desszert krémekhez.

1 megjegyzés:

Lévai Mariann írta...

egy kicsit 'tényleg' férfias. de lekvárral nagyon finom!:) jó kis vasárnap délutáni sütemény.

Ha nem akarsz lemaradni egy új bejegyzésemről sem, küldök Neked emailben értesítőt róla!

Semmi spam, meg reklám :)

Írd be ide az email címed !

Related Posts with Thumbnails

Üzenet

Ha elviszed egy receptemet, arra kérlek, hogy tüntesd fel, hogy nálam találtad, és linkelj be - de a fotóimat ne vidd el! Köszi!
Dia