Vegeta és más ételízesítők

Valahol azt olvastam, hogy az igazi gasztrobloggerek sosem használják a készen kapható ételízesítőket. Hát ekkor nagyon elszomorodtam, és rá kellett jönnöm, hogy akkor valószínű, hogy én nem is vagyok igazi gasztroblogger.
Szánom, bánom bűnömet, és ezer bocsánat mindenkitől, aki olvassa a receptjeimet, és csalódik bennem, amikor odaér a hozzávalóknál a Vegetához.
Nagyon restellem, de mi imádjuk...
Bár tisztában vagyok azzal, hogy a készen kapható cuccok tartalmazhatnak ártalmas anyagokat, de sajnos annyira hozzászoktunk az ízéhez, na és a könnyű felhasználásához, hogy én gyakran használom. Sőt, ha kifelejtem például a satszószből, a gyerekeim egyből észreveszik, és hiányolják.
Próbáltam már többféle egészséges zöldségkeverékkel pótolni, de mindig azonnal lebukok.
Persze vannak olyan ételek, amiben én is rosszallom, ha megérzem bennük az ételízesítőt (pl. pörkölt, káposztás tészta, stb.).

Ma rábukkantam egy jó kis receptre, melyben Duende leírja a házi Vegeta receptjét. Nagy kedvet kaptam , hogy kövessem őt, de jól tudom, hogy jelenleg az időm olyan kevés, hogy biztosan nem fogok ráérni erre.
Bárcsak készen is lehetne kapni ilyen házilag készült Vegetát ! Egyből megoldódna a lelkiismerfurdalásom... Persze kérdés, hogy a házilag készült ételízesítő íze olyan-e, mint a bolti-é?
Ha választhatnék, én biztos a házit választanám, mert nagyon élvezem a zöldségek tiszta ízét, de a gyerekek?! Sajnos nálunk a legkisebb gyerekem miatt állandóan ezen aggódok, mivel nagyon kevés egészséges ételt fogad el. Na, mindegy, ez már más lapra tartozik.... Ha lesz egy kis időm, rá fogok keresni erre dologra, hátha máshol is találok ehhez receptet, mert össze szeretném hasonlítani a lehetőségeket, és a tapasztalatokat.

5 megjegyzés:

timus írta...

Szia Dia!

Valószínűleg a házi vegetának nem lesz olyan íze, mint a boltinak, ugyanis amihez a gyerekeid hozzászoktak, az a benne található ízfokozó (nátrium glutamát), egy elég vitatott szer. Szerintem próbáld meg a leszoktatást szép lassan: apránként helyettesítsd a Vegetát valamilyen olyan ízesítővel, amiben nincsenek ilyen mesterséges anyagok. Először csak egy kanálnyit, aztán szép lassan többet, többet. És persze tagadj! :D Ha van a közeledben Drogerie Markt (DM), ott lehet egészen emberi áron kapni bio zöldségekből, ízfokozó nélkül készült keveréket. Valójában hülyeség, hogy igazi gasztroblogger nem használ Vegetát. Természetesen te is igazi gasztroblogger vagy. :D AZ ok, amiért jó a vegetát és társait elkerülni, az az egészség, és a természetes ízek. A házi vegeta lenne a legjobb megoldás, én is most készülök belevágni.

Dia írta...

Szia!

Köszi, hogy írtál! Igen, biztos, hogy ez az ízfokozó a bűnös. Már olvastam egyszer róla, hogy állítólag olyan, mint a drog, mert aki hozzászokik, az mindig ezt az ízt fogja kívánni utána. Valóban hozzászoktak a gyerekeim, mert a mama nálunk mindent azzal főz (az említett káposztás tésztát is), és a gyerekeim gyakran esznek nála.
Megnézem a DM-ben, hogy mik vannak:)
Már vettem régebben a Metróban olyan szárított zöldségkeveréket, amiben semmi más nem volt, csak a zöldségek, de egyesével köpködte ki a lányom a szájából, amit ki tudott válogatni a kajából... Lehet, hogy azt kellene ledarálni, akkor nem lenne feltűnő.

duende írta...

Szia!

Jé, mikre bukkanok... :))

A vegetám egyébként majdnem olyan, mint a bolti. Nagyon erőteljes íze van, fokozó nélkül is. Tegnap a hamis húslevesembe azt használtam.
Alaposan le kell darálni, porszerűre szinte. Akkor nem fogják a gyerekek kiköpködni. :)

Én is ismerek olyanokat, akik mindenbe vegetát tesznek. Számomra furcsa. Én is használok(tam) boltit, de nagyon keveset, és szinte csak levesekbe. Egy nagy fazék húsleveshez (4-5 liter) is csak 1 mokkáskanálkányit szoktam tenni.
Valahogy próbáld meg a fokozatos leszoktatást. Olyan ételekbe ne tegyél, amikbe tényleg abszolút nem való. Pl. káposztás tészta. :)

Ha az ember jól főz, a vegeta csak elrontja az ételt. Nem rád gondolok (mama), de akik mindenbe használják, szerintem ezért használják. A gyerekeket meg könyű "elrontani". Kooperálj a mamával, mert ha te próbálkozol, nála meg továbbra is vegetásan esznek mindent, a leszoktatásodnak sok értelme és eredménye sem lesz szerintem.
Nehéz ügy...
Kitartást kívánok! :)

KryaSpirit írta...

Szerintem bioboltban nézzél Veganatura ételízesítőt. Még ennek az íze hasonlít a legjobban a vegetára, de ebben semmi káros nincsen. Ez zöldségeket és tengeri sót tartalmaz. Persze eleinte más, de ha sikerül hozzászokni a nátrium-glutamátról meg leszokni, akkor a gyerekek is megszeretik! A DM-snek szerintem teljesen más az íze, észre fogják venni a különbséget.

Dia írta...

Köszi az ötleteket!
Megpróbálkozom helyrehozni az elrontott dolgokat...

Related Posts with Thumbnails