Dia boszikonyhája?

Magamnak sokszor nyers, vega, vagy félig vega kaját főzök. Próbálok a mazdaznan, a makrobiotika, az egészséges életmód és a megérzéseim szerint főzni. A családomnak külön főzök a hagyományos, megszokott magyaros ízlés szerint, mert sajnos nem sikerül őket rászoktatnom az egészséges ízekre (csak részben). Ezért leginkább ömlesztve teszem fel mindenféle főzeményemet és ízélményeimet, legfőképpen inspirációnyújtás céljából, mert szeretnék mindenkit arra ösztönözni, hogy alkosson a konyhában is és élvezettel süssön-főzzön, ahogy én is teszem :)

2008. december 14., vasárnap

Nyelves kenyér (csak erős idegzetűeknek)

Hozzávalók:
1 db disznó nyelv



Elkészítése nagyon egyszerű: csak puhára kell főzni sós vízben. Ami egy kis ügyességet igényel, az a tisztítása. Főzés előtt én lenyiszálok minden olyan dolgot róla, ami nem tetszik (lágy részek, zsíros-mócsingos cuccok, stb.). Főzés után újra átesik egy tisztogatáson, amikor is a nyelv kemény, szürkés bőrét könnyen lehámozhatjuk a húsról. Utána hűtőbe teszem megdermedni, és jó pár óra múlva, vagy akár csak másnap szeletelem csak fel.
Sima vajas kenyéren a legfinomabb.

Sztori:
A nyelves szendvics a nagypapám kedvence volt, mióta az eszemet tudom, azóta ettem náluk ezt. Fogalmam sem volt róla, hogy mit eszek, csak ettem, mert nagyon fincsi volt. Hozzáteszem, hogy akkoriban még nem voltam húsevő (egészen iskolás koromig, azután sajnos behódoltam a társadalom- konkrétan iskolai menza és a család elvárásainak).
Nyers állapotában egyébként eléggé gusztustalan a husi, főleg, ha belegondolok, hogy melyik ez a testrész. Ezért nem tettem fel képet a készítés folyamatáról sem.
Ha fordítva történik a dolog, tehát mielőtt ennyira megszerettem volna, megtudom, hogy miből van, valószínű sosem kóstoltam volna meg, és sosem tanultam volna meg az elkészítését, de nem így történt. És kénytelen vagyok magam elkészíteni, mert már nincs aki megcsinálja helyettem.
Másrészt viszont a disznósajtot is azért szeretem, mert sok a nyelv benne.

Magyarul: én imádom, próbáljátok ki Ti is, milyen finom!

Jó étvágyat!

Dia

3 megjegyzés:

KataKonyha írta...

Én is imádom! Jó régen készítettem utoljára, de többnyire téli étek nálunk. Főzés-tisztítás után én kívülről még rászórok egy csomó pirospaprikát is, sőt van amikor apróra vágott fokhagyma is jön még rá. Akkor szép piros lesz a széle, és az íze is másabb lesz, próbáld ki, ha gondolod!

gyjucus írta...

Szia Dia,
nem vagy egyedül a nyelvimádatoddal, én is sokat szoktam csinálni, csak én marhanyelvből- feltéve, ha nagynehezen sikerül vennem. Én fűszeres lében (só, szemesbors, hagyma, fokhagyma, babérlevél, borókabogyó, vegeta stb)szoktam megfőzni, utána összetört fokhagymával bekenem és piros porpaprikával megszórom. Szerintem próbáld ki így is.

Dia vagyok :) írta...

Köszi a tippeket, biztos, hogy ki fogom próbálni !

Ha nem akarsz lemaradni egy új bejegyzésemről sem, küldök Neked emailben értesítőt róla!

Semmi spam, meg reklám :)

Írd be ide az email címed !

Related Posts with Thumbnails

Üzenet

Ha elviszed egy receptemet, arra kérlek, hogy tüntesd fel, hogy nálam találtad, és linkelj be - de a fotóimat ne vidd el! Köszi!
Dia